tisdag 29 juni 2010

MARGARINER=ALLERGI?

Ett samband är biologiskt trovärdigt eftersom margariner, tillverkade av billiga växtoljor, innehåller mycket stora mänger omega-6 fett. Överskott på det ger mer inflammationsframkallande ämnen i kroppen.
Exempel

1

Bolte G, et al. Margarine consumption, asthma, and allergy in young adults: results of the German National Health Survey 1998. Ann Epidemiol. 2005 Mar;15(3):207-13.

Unga vuxna som ofta äter margarin hade oftare astma (3 – 426% ökad risk). De som oftare åt just light-margarin hade 78 – 1043% ökad risk att ha astma.

2

Woods RK, et al. Fatty acid levels and risk of asthma in young adults. Thorax. 2004 Feb;59(2):105-10.

Mängden av ett analyserat omega-6 fett i blodet hos unga vuxna hade ett signifikant samband med såväl nuvarande som tidigare astmabesvär, och med läkardiagnos på astma.

3
Bolte G, et al. Margarine consumption and allergy in children. Am J Respir Crit Care Med. 2001 Jan;163(1):277-9.

Margarinätande barn hade högre risk för allergier (plus 1 – 67%) och besvär av allergisk nästäppa ( 1 -97% ökad risk).

4

Trak-Fellermeier MA, et al. Food and fatty acid intake and atopic disease in adults. Eur Respir J. 2004 Apr;23(4):575-82.

Unga vuxna män som åt margarin eller mycket omega-6/lite omega-3 hade ökad risk för hösnuva.

5

Sausenthaler S, et al. Margarine and butter consumption, eczema and allergic sensitization in children. The LISA birth cohort study. Pediatr Allergy Immunol. 2006 Mar;17(2):85-93.
2-åriga barn som åt mest margarin hade 12 – 161% ökad risk för eksembesvär, 36 – 225% ökad risk för läkardiagnos på eksem, och 1 – 341% ökad risk för allergi.


Allt är taget från kostdoktorn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar